Onko aika kypsä Pohjoismaiden yhteiselle aikavyöhykkeelle?
Pohjoismainen aikavyöhykkeiden harmonisointi tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun EU:n alueella lopetetaan kellojen siirtäminen kesä- ja talviajan välillä. Nykyisen käytännön mukaisesti Suomessa ja Ahvenanmaalla kello on ympäri vuoden tunnin enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Keskiryhmä teki Mikael Staffaksen (Lib) johdolla aloitteen Pohjoismaiden yhteisestä aikavyöhykkeestä elokuussa 2019. Aloitteen mukaan ”Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan yhtenäinen aikavyöhyke Pohjolassa edistäisi maiden välistä integraatiota ja visiota Pohjolasta maailman integroituneimpana alueena.”
Keskiryhmän aloitteen pohjalta Pohjoismaiden neuvosto lähetti hallituksille kirjallisen kysymyksen. Nyt saadun vastauksen perusteella voidaan sanoa, että Pohjoismaiden hallitukset ovat yksimielisiä yhteisen aikavyöhykkeen eduista, sekä kulttuurisesti että elinkeinoelämän näkökulmasta.
Keskiryhmä pitää jatkossa erityisen tärkeänä sitä, että Suomi ja Tanska pääsevät asiassa yhteisymmärrykseen. 90-luvulla, kun aikavyöhykkeistä sovittiin edellisen kerran, nämä kaksi maata päätyivät eri ratkaisuihin. Ruotsi päätyi Tanskan ratkaisuun, jotta kanssakäyminen ja esimerkiksi työmatkaliikenne maiden välillä ja vastavalmistuneen Juutinrauman sillan yli sujuisi mahdollisimman kitkattomasti.
Islanti, Färsaaret ja Grönlanti olisivat edelleen eri aikavyöhykkeellä kuin muut Pohjoismaat, mutta keskiryhmä toivoo, että aikaero niihin ei uudessa systeemissä kasvaisi nykyisestä.