Julkaistu 29.06.2022

Artikkelien kategoriat

Budjettikompromissi antaa lyhytaikaisen ratkaisun kulttuuritoimijoille

Keskiryhmä on tyytyväinen kompromissin kokonaissummaan mutta kritisoi kulttuurisektorille suunnatun kompensaation lyhytaikaisuutta.

Pohjoismaiden neuvoston ja ministerineuvoston välisissä neuvotteluissa saavutettu kompromissi vuoden 2023 budjetista on suuruudeltaan 22,5 miljoonaa tanskan kruunua eli noin 3 miljoonaa euroa. Kompromissin mukaan rahoitusta saa mm. pohjoismainen nuorten ilmasto- ja luonnon monimuotoisuusrahasto, Pohjoismaiden välinen kriisivalmius ja ns. Enestamin raportin seuranta, pohjoismainen rajaeste- sekä liikenneyhteistyö. Nämä ovat asioita, joita myös keskiryhmä on korostanut aiemmissa budjettineuvotteluissa.

Kompromissin kokonaissummasta lähes 10 miljoonaa tanskan kruunua eli reilut 1,3 miljoonaa euroa on varattu ennalta määrittelemättömiin kohteisiin kulttuuri- ja koulutussektoreilla. Tämä osa rahoista jaetaan myöhemmin tänä vuonna yhteistyössä Pohjoismaiden neuvoston ja ministerineuvoston välillä.

– Olemme tietenkin tyytyväisiä kompromissin kokonaissummaan, joka on historiallisen suuri. Samaan aikaan tunnustamme, että ne kulttuuritoiminnot, jotka ovat kärsineet ministerineuvoston nelivuotisen suunnitelman aiheuttamista säästöistä, saavat nyt ainoastaan vuoden mittaisen kompensaation. Niiden pidemmän aikavälin rahoitusta ei ole vieläkään ratkaistu, sanoo Jouni Ovaska, joka edustaa keskiryhmää Pohjoismaiden neuvoston budjettityöryhmässä.

– Emme valitettavasti myöskään ole pyynnöistä huolimatta saaneet ministerineuvostolta selvitystä kulttuuri- ja koulutusbudjettien leikkausten tarkoista seurauksista kulttuuritoimijoille.

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto piti kesäkokouksensa Ahvenanmaalla Maarianhaminassa, missä myös budjettiasiasta keskusteltiin ministerineuvoston pääsihteerin Paula Lehtomäen kanssa. Keskiryhmä toi esiin kritiikkinsä Lehtomäelle ja sai vastauksia uuteen budjettiprosessiin sekä neuvoston ja ministerineuvoston yhteistyöhön liittyviin kysymyksiin.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Budjettikompromissi ostaa aikaa kulttuurille ja koulutukselle

Pohjoismaiden neuvoston ja ministerineuvoston neuvotteluissa saavuttama budjettikompromissi, joka on suuruudeltaan 15,1 miljoonaa tanskan kruunua...

Julkaistu: 01.11.2021 Lue lisää

Keskiryhmä suhtautuu kriittisesti pohjoismaiseen budjettiehdotukseen

Pohjoismaiden ministerineuvoston kanssa meneillään olevissa budjettineuvotteluissa keskiryhmä on pyytänyt saada nähtäväkseen vaikutusten arviointia siitä,...

Julkaistu: 07.09.2021 Lue lisää