Publicerad på 31.10.2024

Artikelkategorier

Historiskt beslut om modernisering av Helsingforsavtalet

Helsingforsavtalet, det nordiska samarbetets grundlag, bör revideras. Det beslutade i dag Nordiska rådets session i Reykjavik. Detta är något som Mittengruppen arbetat för länge, inte minst för att tydliggöra att samarbetet också bör innefatta utrikes- och säkerhetspolitik.

Under det gångna året har Nordiska rådet haft en arbetsgrupp som tagit fram en rapport om hur Helsingforsavtalet kan revideras. Grunden är att man ser ett behov av att förtydliga formerna för samarbetet. Redan i dag har utrikes- och säkerhetspolitiken blivit centrala teman för rådets möten. Dessa teman nämns dock inte i Helsingforsavtalet. Detsamma gäller exempelvis klimatfrågorna.

Mittengruppens ordförande Hanna Katrín Friðriksson har varit vice ordförande i arbetsgruppen:

– Vi har fört en lång kamp för att komma så här långt. Särskilt utrikes och försvarsfrågor kräver vårt samarbete.

– Det är denna betoning på utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik som är så nödvändig för att vi ska kunna genomföra olika förslag som Stoltenberg-rapporten, Enestam-rapporten och Bjarnason-rapporten har föreslagit för att nå våra mål om säkra, fredliga och integrerade Nordiska länder.

– Klimatet, rättigheter för ungdomar och Ungdomens nordiska råds ställning är andra viktiga delar i detta, liksom arbetet för att förhindra och avlägsna gränshinder. Att lösa frågan om Grönlands, Färöarnas och Ålands ställning i avtalet är också viktigt.

Det har under arbetets gång också blivit tydligt att det finns en önskan från Grönland och Färöarna att få fullvärdigt medlemskap i Nordiska rådet. En sådan utveckling önskar även Åland att bli en del av. Nyligen skickade också Danmarks statsminister Mette Frederiksen ett brev till sina nordiska kollegor där hon förordar en revidering som kan leda till fullvärdigt medlemskap för Grönland och Färöarna. Som resultat av det har statsministrarna under sessionen haft en konstruktiv attityd till en revidering av avtalet.

Hanna Katrín Friðriksson är hoppfull inför det kommande arbetet.

– Nu är det upp till de nordiska regeringarna att ta den här frågan vidare. Jag hoppas det leder till att vi uppgraderar och moderniserar hela det nordiska samarbetet. Det kan ge ett starkare mandat för såväl Nordiska rådet som Nordiska ministerrådet.

Mittengruppens vice ordförande Jouni Ovaska deltog också i debatten under sessionen:

– Krav på att komplettera och uppdatera Helsingforsavtalet har ökat efter att Ryssland inledde sitt angreppskrig mot Ukraina. Kriget har befäst den förändrade säkerhetssituationen. Nordiskt samarbete upplevs nu som än viktigare. Kraven på en reform av Helsingforsavtalet kommer från både företrädare för civilsamhället, forskare, näringslivets representanter och såväl unga politiker som veteraner inom nordiskt samarbete.

– Helsingforsavtalet är grunden för alla andra nordiska avtal. För två år sedan firades avtalet 60-årsjubileum. Avtalet har kompletterats några gånger genom åren, men en grundlig genomgång och reform av avtalstexten har aldrig genomförts.

Foto: Eythor Arnason/norden.org.