Verksamhetsplan

Verksamhetsplan för Mittengruppen i Nordiska rådet i 2025

Mittengruppens huvudmål är att främja rörligheten mellan de nordiska länderna. Att våra länder knyts tillsammans är särskilt viktigt för att förstärka vår gemensamma säkerhet. 

Vi arbetar i Nordiska rådets utskott och våra egna parlament för att främja våra målsättningar.

24. februari, Danmark

31. mars, Finland, årsmöte (räkenskaperna för 2024, val av ordförande och styrelse)

15. september, Norge

27. oktober, Sverige, årsmöte (budget och verksamhetsplan för 2026)

Politiska målsättningar

EU-, utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken (Presidiet)

Nordens gemensamma säkerhet och beredskap och ett tätare nordiskt EU-samarbete är i fokus i 2025.

Mittengruppen anser att det är ytterst viktigt att Norden samordnar sina insatser på alla internationella fronter, särskilt inom FN och EU. Det handlar om solidaritet: att vi stöttar varandra, om möjligt, i alla frågor där våra enstaka länder har särintressen. Och särskilt att vi inte motarbetar varandra. Detta sänder en signal av att vi står tillsammans, och därmed ökar vår trovärdighet också säkerhetspolitiskt.  

Vi vill förstärka den gemensamma säkerheten genom att skapa en gemensam nordisk lägesbild. Vi anser att nordiskt EU-samarbete är viktigt därför att det nordiska området för den fria rörligheten måste behålla sin särställning vid sidan och under det europeiska paraplyet. Vi vill försäkra den fria rörligheten av varor, personal och resurser tvärs över Nordens gränser.

Den kommande EU-kommissionen har mycket fokus på beredskap och samhällssäkerhet. Den tidigare finska presidenten Sauli Niinistös rapport på detta område kommer att vara av stort intresse, men även White Paper on the Future of European Defence som utges i början av den nya mandatperioden. Norden i det europeiska sammanhanget har mycket att ge på dessa områden.

Mittengruppen vill även att Norden bidrar tillsammans till New European Internal Security Strategy. Det handlar om att arbeta mot brottslighet tillsammans: gemensamma efterlysningar, förstärka europeisk åklagarmyndighet och hamnsamarbete.

Utskottet för tillväxt och utveckling

Mittengruppen vill stärka hållbarheten och konkurrenskraften för Norden. Vi anser att ett tätare nordiskt samarbete skapar fler arbetstillfällen, minskar utsläppen av växthusgaser och ökar värdeskapandet.

År 2025 kommer Mittengruppen att särskilt fokusera på tre områden: energisamarbete, fler och bättre digitala tjänster samt grönare transporter.

För att Norden ska kunna uppfylla sina mål för en mer hållbar region är bättre samarbete avgörande. Mittengruppen kommer att arbeta för att ett transportministerråd etableras, samt att fler resor och transporter blir enklare och mer hållbara över gränserna. Mittengruppen kommer också att verka för bättre samarbete kring regler inom branscher som mineraler och turism.

Rysslands invasion av Ukraina och manipulering av energimarknaden har skapat stor osäkerhet i Europa. Mittengruppen anser att det är viktigare än någonsin att stå enade kring energisamarbete och utveckla ökad kapacitet för hållbar energi.

Mittengruppen vill också ha mer digital integration mellan de nordiska länderna. Vi kommer därför att främja förslag om lösningar som ger invånarna bättre offentliga och privata digitala tjänster i hela regionen, bidra till mer förmånliga och enklare skatteavtal för invånare som bor och arbetar över landsgränserna, och arbeta för en samordnad nordisk utveckling av artificiell intelligens (AI).

Utskottet för ett hållbart Norden

Mittengruppen kommer att bevaka hur det nordiska samarbetet driver på den globala agendan för ett nytt klimatavtal efter Parisavtalet. Vi kommer att aktivt bidra till en gemensam nordisk strategi för implementeringen av det globala biodiversitetsavtalet samt BBNJ-avtalet (“Biodiversity beyond national jurisdiction”). Globalt sett råder det brist på färskvatten, i Norden behöver vi agera strategiskt för att hantera vattenresurserna på ett hållbart vis.

Mittengruppen kommer föra fram behovet av gemensamma definitioner inför arbetet med att implementera biodiversitetsavtalet och hur även mänskliga rättigheter och det ökade behovet av resursutvinning spelar in på biodiversitetsfrågan. 

År 2025 leder upp till förhandlingar om ett nytt klimatavtal som behöver upprätthålla, om inte höja ambitionsnivån för att minska utsläpp och försnabba den gröna omställningen globalt. Norden ska tillsammans gå i bräschen för den höga ambitionsnivån, leda med exempel och vända utmaningarna till möjligheter. Mittengruppen gör förslag för att skapa incitament för ökade kolsänkor i Norden, samtidigt som vi aktivt verkar för förnybara material, istället för material med högre koldioxidutsläpp. 

Mittengruppen kommer föra fram initiativ inför Europaparlamentets strategiska debatt om (färsk)vattenresurser och sträva efter att förekomma riktlinjer i frågan från EU:s håll. 

Norden är framstående inom den cirkulära ekonomin, både inom det området och inom biotech finns det orsak för Norden att främja gemensamma initiativ och lagstiftning som främjar hållbar innovation och håller vår region livskraftig.

Utskottet för kunskap och kultur

Mittengruppen menar att kultur och utbildning är av avgörande betydelse för sammanhållningen inom Norden. Det är på detta område som mycket av det gränsöverskridande, mellanmänskliga samarbetet sker. 

Därmed är kultur och utbildning av stor betydelse för möjligheten att nå nordiska ministerrådets vision för 2030. I rådande omvärldsläge är det också viktigt att komma ihåg att kultur och kunskap också är en form av beredskap. Här finns kraft att hämta för det psykologiska försvar som krävs i en orolig tid.

Under 2025 kommer Mittengruppen att fortsätta bevaka frågor som handlar om språkförståelse, samarbete inom utbildning och forskning samt ett rikt och levande kulturliv i Norden. Det nordiska samarbetet ska även fortsatt bedriva ett utåtriktat arbete som tillgängliggör nordisk kultur, bland annat genom att vårda och värna de nordiska prisutdelningarna så att de insatser som belönas kommer allmänheten till del.

En prioriterad fråga under året handlar om att undersöka hur ett utökat samarbete kan lägga grunden för skolor och utbildningsinstitutioner i Norden att stärka kvaliteten i utbildningen. Trenden med sjunkande resultat i Pisa-undersökningarna behöver vändas. Attraktiviteten för studenter att söka kurser och program i andra nordiska länder behöver öka.

På kulturområdet är det viktigt att upprätthålla goda förutsättningar för samarbeten över de nordiska nationsgränserna. Därför kommer diskussionen om finansieringsfrågor att vara fortsatt aktuell, detta trots att nedskärningarna i kultur- och utbildningsbudgeten stoppats. Det är fortfarande Mittengruppens ståndpunkt att inga fler nedskräningar på detta område bör göras.

Utskottet för välfärd i Norden

Mittengruppen arbetar för ett starkt och effektivt nordiskt samarbete för välfärd, hälsa och jämställdhet.

Vi vill harmonisera socialförsäkringsrättigheter över hela Norden så att arbetspendling över gränser underlättas. Vi vill också samarbeta nordiskt kring behandling av long-covid.

Inom hälsoområdet arbetar Mittengruppen för att harmonisera e-hälsa så att medborgare i de nordiska länderna kan använda sina recept, hänvisningar och läkemedel i hela Norden.

Mittengruppen vill också̊ fokusera på̊ jämställdhets problemen i Norden. Vi vill motarbeta förtryck, kränkningar och otrygghet samt säkra en större transparens kring könsskillnader gällande lön och ledaransvar och arbeta mot utsatthet hos barn och unga.

Mittengruppen vill att de nordiska länderna söker nya verktyg for att motarbeta extremism, och att rekommendationerna i rapporten om högerextremismens utveckling i Norden från 1918 tills 2024, som finansierades av Nordiska ministerrådet, genomförs och finansieras. Mittengruppen stödjer även kunskapsutbyte inom området för att kunna ligga i framkant när det gäller att utveckla nya plattformar och bidra till att underlätta initiativ och praxis som kan förebygga och bekämpa högerextremism. På det sättet kan vi behålla tilliten som gör de nordiska samhällen unika och håller dem samman.

Att minimera gränshindren inom Norden är en av de uppgifter som gör störst nytta i vardagen för Nordens medborgare. Att människor utan krångel kan ta ett arbete eller pendla över gränsen, handla eller driva företag över våra nationsgränser är på många sätt kärnan i det nordiska samarbetet. Och ambitionsnivån när det gäller att åtgärda gränshinder behöver höjas.

Under de senaste åren har ett viktigt arbete gjorts för att konkretisera gränshinderarbetet i Norden. En nära dialog mellan Nordiska rådets gränshindergrupp och ministerrådets gränshinderråd/mobilitetsråd är viktigt för ett effektivt arbete.

För Mittengruppen är det av stor vikt att även fortsatt ha god representation i Gränshindergruppen. Det gör det möjligt att aktivt arbeta konkret för att minska gränshindren.

För ett effektivt gränshinderarbete är det vitkigt att det finns väl fungerande verktyg. Dels de parlamentariska. Möjligheten att lägga förslag, ställa frågor till regeringarna och verka opinionsbildande, liksom i kontakten med organisationer och företag som berörs av gränshinderproblematiken. Men det är också viktigt att de existerande gränshindren är väl dokumenterade och kan följas upp. Resultatredovisningen är också viktig, så det är möjligt att visa det arbete som utförs. För Mittengruppen är det centralt att det uppnås konkreta resultat.