Mittengruppen banar väg för förändring
Vi lärde oss i Röros att de svenska myndigheterna som krånglade var Transportstyrelsen som krävde typgodkännande av ambulansfordonen samt Socialstyrelsen som inte godkände de norska ambulansförarnas utbildning. Ett ytterligare krångel var behovet att plombera all narkotikaklassad medicin för att korsa gränsen. Med nuvarande regler kan endast ambulanserna göra motsvarande sjuktransporter på den svenska sidan. Akututryckning kommer inte på fråga. Trots de geografiska vinster som föreligger för främst patienter i Funäsdalen att komma till den närliggande vården i Röros.
För svenska ambulanser som till äventyrs skulle göra en utryckning i Norge, har de norska myndigheterna utverkat en undantagszon på 50 kilometer där ambulanserna kan verka. Det norska socialdepartementet har också så sent som 2016 förgäves uppvaktat sin svenska motsvarighet med önskemål om förändring.
Utrustade med kunskap kring problemet skrev de svenska riksdagsledamöterna i Mittengruppen efter hemkomst en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle där vi efterfrågade handling från den svenska regeringen. Vi väckte också en interpellation där vår ordförande Linda Modig debatterade med den svenska socialministern och krävde förändring.
Nu kan vi konstatera att det här har gett resultat. Den svenska regeringen uppdrar nu åt Socialstyrelsen att förändra lagstiftningen så det hinder som föreligger kan undanröjas. Regeringen tillskjuter också medel så att Socialstyrelsen har förutsättningar att ro detta i hamn.
För Mittengruppen är detta ett kvitto på den roll vi spelar för att som folkvalda driva på för förbättringar för möjligheterna att verka över gränserna i de nordiska länderna. Mittengruppen har också goda förutsättningar till detta genom att vi ofta har medlemmar i både och opposition och regering. Till exempel kunde vår medlem Rasmus Ling (mp) föra dialog direkt med partivänner från Miljöpartiet i regeringen för att på så sätt bidra till att driva i frågan.