Publicerad på 02.11.2011

Artikelkategorier
Taggar

Finlands Norden-minister om nordiskt EU-samarbete: ”Vi försöker koordinera bäst vi kan”

Stubb tyckte att nordiskt EU-samarbete har upplevt en renässans på grund av Islands EU-ansökan och skuldkrisen.

– Det finska, danska och svenska samarbetet i krisen har varit otroligt viktigt för att vi har fått en viss nordisk linje. Jag vågar påstå – jag hoppas att jag inte går för långt – att vi håller på att splittra upp oss inom den Europeiska unionen till en grupp av nordiska länder som är tuffa med sina offentliga finanser. Och det här hjälper oss att samarbeta ännu närmare inom den nordiska familjen, tyckte Stubb.

Däremot ansåg den finska Norden-ministern inte att det nordiska EU-samarbetet kunde systematiseras eller formaliseras.

– Ganska ofta så är det här samarbetet informellt, lite som ni har det i korridorerna här. Jag tycker att det fungerar mycket bra. Det är egentligen mycket svårt att formalisera det. Men informellt fungerar det här samarbetet mycket väl. Det är hemskt svårt att säga några konkreta åtgärder som vi gör förutom att vi ringer varandra messar varandra, inför alla möten och försöker koordinera bäst vi kan, konstaterade Stubb.

Mittengruppen vill ha ett mer systematiskt och proaktivt EU-samarbete. Frågan till Stubb ställdes av gruppens vice ordförande Anders Andersson.

Debatten ägde rum på Nordiska rådets session den 2 november.

Mer information

Anders Andersson, +46702498212

anders.andersson(a)riksdagen.se

Terhi Tikkala, +358 50 434 5019

terhi.tikkala(a)eduskunta.fi

Länk till Anders Anderssons inlägg

http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/istunnot-kokoukset-ja-konferenssit/istunnot/63.-istunto-vuonna-2011/poeytaekirja-2013-pohjoismaiden-neuvoston-63.-istunto-vuonna-2011/8.-yleiskeskustelu-ja-keskustelu-vuoden-2012-budjetista/anders-andersson-kd-indlaeg

Länk till Alexander Stubbs svar

http://www.norden.org/sv/nordiska-raadet/sessioner-moeten-och-konferenser/sessioner/63-sessionen-2011/protokoll-nordiska-raadets-63-e-session-2011/8.-generaldebatt-och-debatt-om-budgeten-foer-2012/alexander-stubb-indlaeg