Publicerad på 29.10.2020

Artikelkategorier
Taggar

Mittengruppen fortsätter leda två utskott och presidiet i Nordiska rådet

Nordiska rådets presidium har beslutat om fördelningen av ordförandepositionerna mellan partigrupperna under 2021. Enligt beslutet kommer Mittengruppen fortsättningsvis att leda två av rådets fyra utskott.

Från Mittengruppen fortsätter Ketil Kjenseth (Venstre, Norge) som ordförande för Utskottet för hållbart Norden, och Kjell-Arne Ottosson (Kristdemokraterna, Sverige) som ordförande för Utskottet för kunskap och kultur. Därtill blir Anders Eriksson (Ålands framtid) ny vice ordförande för Utskottet för tillväxt och utveckling.

Mittengruppen fortsätter också leda hela rådet, då Bertel Haarder övertar presidentskapet efter Silja Dögg Gunnarsdóttir vid årsskiftet.

– Mittengruppen kommer att leda både det utskott som fått mest gehör inom Nordiska ministerrådets nya, gröna vision, och det som förlorar mest på grund av denna vision, säger Linda Modig.

– Vi är glada för att kunna förverkliga visionen och samtidigt kämpa för att kultur och utbildning blir en del av denna vision. Vi är också glada för att vi behåller presidentskapet för hela rådet. Det är en stor ära för oss.

Normalt är det Nordiska rådets session som beslutar om utskottsplatserna, men i år är det Presidium på grund av coronasituationen, som har lett till att det inte hålls någon plenumsession i Nordiska rådets regi i år.