Nyheter

  • Rensa alla

Anita Brodén: Det marina skräpet ökar våldsamt – nu behövs handling!

Ökat marint avfall är ett globalt, nationellt och lokalt problem. Våra kuster översvämmas numera av så mycket skräp att situationen blivit ohållbar. De nordiska länderna måste ta åtgärder för att minska de miljöskador som dålig avfallshantering på global nivå orsakar och för att förbättra den globala kontrollen.

Publicerad på: 10.04.2014 Läs mer

Nordiska rådets Mittengrupp kräver nordisk koordination när det gäller EU:s vattenpolitik och förhandlingar om internationella handels- och investeringsavtal

Klimateffekterna, befolkningstillväxten och en ökad konsumtion av vatten skapar påfrestningar för hela världens vattenförsörjning och vattendrag. Det är ytterst viktigt att de nordiska länderna i samband med förhandlingarna för EU:s vattenpolitik och internationella handels- och investeringsavtal lyfter upp frågor som berör skyddet av vatten- och andra naturresurser.

Publicerad på: 09.04.2014 Läs mer

Smart nordiskt elnät – framtida nordiska succéhistoria?

Nordiska rådets plenumsession godkände i dag Mittengruppens förslag om att att fördjupa det nordiska samarbetet inom elmarknaden genom att påskynda utvecklandet av smarta elnät. Förslaget blir därmed en rekommendation som de nordiska regeringarna bör ta ställning till.

Publicerad på: 09.04.2014 Läs mer

Mittengruppens förslag om barnrättigheter godkändes av Nordiska rådet

Enligt den godkända rekommendationen skall de nordiska länderna sätta i gång ett permanent samarbete för att bekämpa nätkriminalitet emot barn.

Publicerad på: 08.04.2014 Läs mer

Uppdrag till regeringarna: att utarbeta kriterier för en hållbar nordisk gruvnäring

Mittengruppen i Nordiska rådet initierade i januari 2013 frågan om att rekommendera ministerrådet att upprätta kriterier för en hållbar nordisk gruv- och mineralnäring. Beslutet på Nordiska rådets session i Akureyri den 8 april blev ett konkret uppdrag till Ministerrådet vilket är en framgång för Mittengruppen och för framtidens villkor i Norden.

Publicerad på: 08.04.2014 Läs mer

Vi har inte råd till ett nordiskt råd utan inflytande

Mittengruppen vill förstärka Nordiska rådet för att påskynda arbetet för en gränslös nordisk region.

Publicerad på: 08.04.2014 Läs mer

Åsa Torstensson fortsätter som Mittengruppens ordförande

På sitt möte i Akureyri, Island den 7 april 2014 valde Mittengruppen en styrelse för den nästa ettårsperioden.

Publicerad på: 08.04.2014 Läs mer

Nordiskt sjukvårdssamarbete bör ses som en del av krisberedskap

Mittengruppen stöder förslaget att skapa en gemensam nordisk verksamhetsplan för att utveckla krisberedskapen inom social- och hälsovården.

Publicerad på: 19.03.2014 Läs mer

Helgi Abrahamsen frågar om gränshinder

I 2012 fördes temadebatter i de nordiska parlamenten om hinder som hindrar fri rörelse mellan de nordiska länderna. Två år efter debatter är det dags att fråga vad som har hänt sedan dess.

Publicerad på: 10.03.2014 Läs mer