Publicerad på 10.09.2015

Artikelkategorier

Mittengruppen föreslår: Nordiskt tv-pris för Nordiska tv-serier

Nordiska tv-program är ambassadörer för nordisk kultur. I de nordiska länderna kan allmänheten se och följa nordiska tv-produktioner som distribueras inom Norden. Nordborna ser nordiskt tv i form av enskilda program som dokumentärfilm eller faktaprogram, livsstils- eller underhållningsprogram, eller följer tv-serier som bygger på drama, humor eller uppklarandet av brott.

Nordiska deckare, så kallade Nordic Noir, och andra nordiska tv-serier säljs i många länder runt om i världen och vinner priser vid stora internationella tv-festivaler som den internationella Emmy prisen, Monte Carlo television festivalen, Prix Italia, och Rose d’Or Festivalen i Montreux. Intresset for nordiska tv-serier är stort och under den stora internationella tv-mässan Miptv i Cannes 2015 stod nordisk tv för första gången i centrum genom satsningen Focus on the Nordics.

Nordisk tv uppmärksammar nordisk kultur och nordiska språk. I utlandet visas nordiska tv-serier med originalspråk och undertexter men det finns även också engelskspråkiga versioner av nordiska tv-program. Nordiska tv-bolag samarbetar om nordiska tv-serier, som i sin tur ökar spridningen av nordisk tv inom Norden och bidrar till att profilera Norden i världen.