Publicerad på 24.09.2013

Artikelkategorier
Taggar

Regeringssonderingar fortsätter i Norge

Utgående från valresultatet i Norge kommer landet att få en ny regering. Regeringssonderingar leds av det borgerliga partiet Höyre. I skrivande stund är det oklart vilka andra partier som skall vara med i den nya regeringen.

Två av Mittengruppens medlemspartier är med i regeringssonderingarna; Kristelig folkeparti KrF och det liberala partiet Venstre. Dessa två partier bör vara med i regeringen ifall Höyre vill bilda en majoritetsregering tillsammans med Fremskrittspartiet.

Förutom frågor som berör invandring kan frågor som berör användningen av medel från oljefonden, stora trafikprojekt samt påbörjandet av oljeborrningar i Lofoten behandlas i regeringssonderingar. KrF har också lyft upp återförandet av hemvårdsstödet till förutvarande nivå innan Stoltenbergs regering skar ned stödet.

Regeringens sammansättning måste vara klar innan Stortingets officiella öppning den 9 oktober 2013.

I Norges parlamentsval den 9 september 2013 fick den så kallade röda blocket 72 platser, borgerliga blocket 96 platser och övriga partier en plats. Stortinget har 169 representanter. Av Mittengruppens partier fick Senterpartiet 10 platser i det röda blocket och förlorade därmed en plats. Det borgerliga partiet KrF höll sina 10 platser och Venstre gick framåt med sju platser och fick totalt 9 platser.