Publicerad på 01.11.2023

Artikelkategorier

Mittengruppen firade sitt 40-årsjubileum

I samband med Nordiska rådets session som just nu pågår i Oslo firade Mittengruppen att 40 år passerat sedan man bildades. Höjdpunkten på det hela var den jubileumsmiddag som hölls i Holmenkollen, med milsvid utsikt över Oslo med omland.

I februari 1983 bildades en ny partigrupp inom Nordiska rådet. Denna kom att få namnet Mittengruppen och hade vid bildandet 14 medlemspartier. Under årens lopp har Mittengruppen varit den naturliga hemvisten för liberala partier, centerpartier, kristdemokratiska partier och gröna partier i Norden. I dagsläget har gruppen 30 partier som medlemmar.

Mittengruppens första ordförande var centerpartisten Karin Söder från Sverige. I dag leds gruppen av Hanna Katrín Friðriksson från Island. Firandet i Oslo leddes av Kathrine Kleveland, Norge.

– Det var en stor ära och glädje att få välkomna våra nordiska vänner till Oslo för att fira Mittengruppens jubileum. Inte minst som det var i Oslo som gruppen bildades för 40 år sedan, säger Kathrine Kleveland.

– Det är viktigt att se tillbaka på allt det vi uppnått under de 40 år som gått, men vi måste också använda de här dagarna till att se framåt. Mittengruppen har en viktig roll att spela också under de kommande 40 åren. Inte minst för att driva på för en modernisering av Helsingforsavtalet och för att arbeta för ett Norden utan gränshinder och som står upp för viktiga demokratiska värderingar, tillägger Hanna Katrín Friðriksson.

Huvudtalare vid middagen var den tidigare norske ministern och kristdemokraten Dagfinn Høybråten som reflekterade över sina mångåriga erfarenheter över nordiskt samarbete. Han beskrev Mittengruppen som ett osedvanligt färgstarkt samarbete. Bland gratulanterna återfanns också en rad tidigare och nuvarande ministrar från olika nordiska länder liksom Ungdomens nordiska råd och svenska Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Tidigare finske medlemmen i Mittengruppen Mikko Kinnunen hade också komponerat en jubileumssång, Pohjolan aura, som man lyssnade till. Sången hade även fått en svensk översättning.

Deltagarna vid middagen fick uppleva ett vintrigt Oslo då snön vräkte ner över den norska huvudstaden, men under kvällen klarnade vädret.

– Jag är så förnöjd med att snöandet avtog. Vi hade valt Holmenkollen på grund av den vackra utsikten. Och när vi reste oss från middagsbordet kunde vi alla njuta av de tindrande ljusen från Oslo nedanför oss, konstaterar Kathrine Kleveland.

Bilden: Mittengruppen samlad till session i Oslo. Stine Østby/norden.org