Publicerad på 26.11.2018

Artikelkategorier

Medlemsförslag om nordisk roaming

Mittengruppen foreslår, at Nordisk Råd rekommanderer Nordisk Ministerråd

at etablere et nordisk roamingsamarbejde, hvor alle nordiske indbyggere frit kan roame på tværs af de nordiske lande og selvstyreområder

Baggrund

Siden 15. juni 2017 har det været billigt for indbyggerne i Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark at bruge telefoni og data på rejser i de nordiske lande. Dette skyldes EU-regler, der har fjernet de dyre roamingafgiter i EU, så forbrugere kan gøre brug af den indkøbte data i alle 28 EU-lande og EØS-lande, uden at det koster ekstra.

Grønland og Færøerne er ikke inkluderet i denne aftale. Det betyder, at det stadig er dyrt for indbyggere i Grønland og Færøerne at roame i de nordiske lande. Det samme gælder for de nordiske indbyggere, der besøger Grønland og Færøerne. De høje roamingafgifter fungerer som en mobilitetsbegrænsning for de nordiske indbyggere, der gør det besværligt at rejse på tværs af hinandens lande. Det strider mod de nordiske statsministres vision om, at gøre Norden til verdens mest integrerede region.

Mittengruppen anser det for vigtigt, at alle nordiske indbyggere kan rejse rundt i regionen og kommunikere frit uden at skulle bekymre sig om høje mobilregninger. Mittengruppen vil derfor arbejde for et nordisk roamingsamarbejde, der inkluderer de nordiske lande og selvstyreområder, hvor alle indbyggere kan bruge telefoni og data i de nordiske lande uden at betale dyre roamingafgifter.

Nuuk den 12 september 2018

Bertel Haarder
Arto Pirttilahti
Axel Jonsson
Staffan Danielsson
Silja Dögg Gunnarsdóttir
Lars Tysklind
Heidi Greni
Stina Bergström
Eva Biaudet
Jenis av Rana
Guðmundur Ingi Kristinsson
Krista Mikkonen
Axel Jonsson
Katri Kulmuni
Mikael Staffas
Hanna Halmeenpää
Johanna Karimäki
Anna Kolbrun Arnadóttir
Peter Östman
Tore Storehaug
Ketil Kjenseth
Anna-Maja Henriksson
Matti Vanhanen
Antti Kurvinen

Willfred Nordlund