Publicerad på 09.11.2018

Artikelkategorier
Taggar

Mittengruppen i Oslo

Under Nordiska rådets 70:e session i Stortinget, Oslo hölls en presskonferens. Ordförande Britt Lundberg representerade Mittengruppen och gav följande uttalanden.

  • De nordiska länderna är starkare tillsammans. Vårt samarbete är betydelsefullt. Det understryks inte minst av Theresa Mays närvaro. Jag är särskilt nyfiken på vilka lösningar premiärministern ser för en bibehållen rörlighet för arbetskraft och studerande mellan Storbritannien och Norden.
  • Mittengruppen är Nordiska rådet största partigrupp. Vi har under den första sessionsdagens gruppmöte lagt upp planen för vår medverkan i debatterna under de kommande dagarna. Vi är också stolta över att kunna presentera fyra nya medlemsförslag med lösningar när det gäller miljö- och klimatfinansiering, rimliga roamingkostnader i hela Norden, en integrerad civilrättslagstiftning och för en hållbar bostadsproduktion. Frågor som är viktiga för medborgarna i alla våra nordiska länder.
  • Temat ”Demokratin under press” föranleder oss att ställa flera frågor till besökande ministrar. Hur vi som utvecklade IT-länder kan säkra ett hållbart cyberförsvar, både vad gäller kompetens och IT-arkitektur. Men också hur vi som IT-användare kan känna oss trygga och veta hur vi kan främja vår egen trygghet utan att bli utsatta för intrång och otillbörlig påverkan.