Vill att Norden gör inspel till EU:s jämställdhetsstrategi
Norden bör göra inspel till EU-kommissionens arbete med en ny europeisk jämställdhetsstrategi. Detta för att de framsteg som gjorts, och de erfarenheter som Norden har av sitt jämställdhetsarbete inte ska gå förlorade. Under senare år har utvecklingen gått åt fel håll i många delar av världen. Därför menar Mittengruppen att Norden behöver agera.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har meddelat att kommissionen ska lägga fram en europeisk jämställdhetsstrategi. Inför att den tas fram behöver Norden agera för att se till så att den europeiska strategin inte leder till att de framsteg som gjorts på området går förlorade.
Vid Nordiska rådets session i Helsingfors beslutade Mittengruppen att lämna in ett medlemsförslag till Nordiska rådet om att ta fram ett nordiskt ”white paper” att lämna till EU-kommissionen. Detta vitpapper ska enligt förslaget ta upp en rad för jämställdheten och jämlika teman. Det handlar bland annat om slutsatserna i Nordiska ministerrådets samarbetsprogram för jämställdhet och LGBTIQ 2025–2030, relevanta medlemsförslag som behandlats i Nordiska rådet, abortfrågor, kvinnors rättigheter och sociala rättigheter etcetera.
Mittengruppens Eva Biaudet, Finland framhåller att Nordens ambitioner när det gäller jämställdhet är hög vid en internationell jämförelse, och att det därför är viktigt att Norden är med och bidrar till att den europeiska jämställdhetsstrategin också blir tillräckligt ambitiös. Annars finns risk att jämställdheten försvagas, något vi redan sett ske i flera länder såväl i Europa som i övriga världen.
– Vi i Mittengruppen menar att ett nordiskt white paper om jämställdhet och jämlikhet är det tydligaste sättet för Nordiska rådet och Norden att göra ett inspel i EU-kommissionens beredning av den europeiska strategin för jämlikhet som redan inletts.
Hon menar också att jämställdheten har stor betydelse för samhället som helhet:
– Vi i Norden har kunnat visa att samhällen som satsar på jämställdhet är framgångsrika även när det gäller samhällsekonomisk utveckling och välbefinnande.
Mittengruppen föreslår också att man inom det nordiska samarbetet fortsätter utveckla forskning i samarbete med Nordforsk som stödjer och stärker en framåtsträvande jämställdhetspolicy i Norden. Detta arbete syftar till att ta tillvara och utveckla den existerande nordiska jämställdhetspolicyn.
Bilden: Eva Biaudet. Foto: Lena Höglund.