Publicerad på 28.06.2014

Artikelkategorier

Mittengruppen om Könbergrapporten: samarbete kring sällsynta diagnoser och ovanliga läkemedel viktigast

– Möjligheterna att utveckla kunskap kring sällsynta diagnoser och vård av dessa genom ett utökat nordiskt samarbete är den viktigaste åtgärden som föreslås i rapporten, säger Anders Andersson (KD), ordförande i Nordiska rådets välfärdsutskott, ledamot i socialutskottet i Sveriges riksdag och Mittengruppens talesperson för social- och hälsovårdsfrågor.

Varje enskilt nordiskt lands befolkning är ett för litet underlag för att klara forskning och utveckling, diagnos och behandling av de många sällsynta diagnoserna. Tillsammans har de nordiska länderna cirka 26 miljoner invånare, och ett nära samarbete kan förbättra vården för många drabbade.

– Också Könbergs förslag där han föreslår ett utökat samarbete om sällsynta läkemedel är ett naturligt steg i strävan efter nytta för både patienten och sjukvårdsutgifterna, fortsätter Andersson.

Mittengruppen gjorde ett medlemsinitiativ för Nordiska rådet i september 2013 om gränslös nordisk sjukvård. I förslaget finns tio åtgärder som syftar till bättre kvalitet inom sjukvård, bättre valmöjligheter och rörlighet för patienterna i Norden och minskade kostnader för de nordiska länderna. Förslaget behandlas i Nordiska rådets välfärdsutskott och resultatet blir en rekommendation till de nordiska regeringarna.

Mer information:
Anders Andersson, tel. +46702498212
Anna Välimaa, tf. generalsekreterare för Mittengruppen, tel. +358 45 196 9659