Publicerad på 22.03.2022

Ukrainas sak är vår

Mittengruppens gruppanförande på debatten om kriget i Ukraina under Nordiska rådets temasession i Malmö den 22.3.2022. Grupptalaren var Linda Modig.

Ukrainas sak är vår! Torsdagen den 24 februari 2022 passerades en gräns när Vladimir Putin valde att trappa upp den väpnade konflikten i vårt närområde, genom att fortsätta använda sin militär mot sina grannländer, på ett sätt som har underminerat hela den europeiska säkerhetsordningen. Putins militära invasion i Ukraina är ett brott mot folkrätten och den kränker Ukrainas självständighet. Den hotar landets existens och den tar oskyldiga människors liv och har drivit miljontals på flykt inom och utanför landet.

Och Putin fortsätter att överträda gränser. Grymheten och cynismen i Putins krigföring är obeskrivlig. Kvinnor föder barn i Kievs tunnelbana, människor söker skydd i skyddsrum och tunnelbanor undan artilleribeskjutning och bomber, medan Putin fortsätter att beordra angrepp på civila mål som sjukhus. Putin låter bomberna falla tills skadade, döda och levande människor begravs i rasmassor. De ryska trupperna angrep Ukraina på flera fronter samtidigt. De omringar städer, kidnappar borgmästare och skär av försörjningslinjer för att orsaka humanitär nöd och betvinga ukrainarna att ge upp.

Och medan Putin tar ett allt fastare grepp om sin egen befolkning, marinerar de i lögner och skyr sanningen till den grad att den inte får höras eller synas, står vi i Norden och i Baltikum med demokrati, mänskliga fri- och rättigheter och rättsstatlighet. Här, i Europa och i hela västvärlden använder vi vår yttrandefrihet och vår mötesfrihet, för att gå samman och skicka en enad stark signal.

Vi som företrädare för Nordens folk är samlade här i Malmö med våra baltiska vänner och idag har vi tre budskap.

  1. Vi fördömer Rysslands oprovocerade och oförsvarliga invasion av Ukraina.
  2. Vi uppmanar Ryssland att omedelbart avsluta sina militära insatser, sluta begå krigsbrott och villkorslöst dra tillbaka sina styrkor från hela Ukraina.
  3. Vi står i solidaritet med det ukrainska folket och står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

När ukrainarna nu så tappert kämpar för sin frihet och överlevnad, kämpar de också för vår frihet.

Vi står med Ukraina. We stand with Ukraine. Slava Ukraini!