Publicerad på 15.03.2023

”1,5-gradersmålet är fortfarande möjligt”

Högre klimatambitioner, investeringar i teknik och bättre energisäkerhet. Det var några av Mittengruppens budskap under aktualitetsdebatten vid årets Temasession i Reykjavik.

”Energiförsörjning i en orolig tid”. Det var rubriken för aktualitetsdebatten på Nordiska rådets temasession i Reykjavik, Island. Sessionen inleddes med en paneldiskussion med representanter från energisektorn och den norske olje- och energiministern Terje Aasland. I panelen fanns också Mittengruppens Ola Elvestuen, Norge. Han uttryckte hoppfullhet, trots att utmaningarna är många:

– 1,5-gradersmålet är fortfarande möjligt och lönsamt, men frågan är om omställningen kommer gå tillräckligt snabbt. Många beslut behöver fattas, för tillstånd, för ny infrastruktur med mera. Krisen är i Ukraina, för vår del betyder det att vi måste göra en ännu snabbare förändring. Men våra länder tjänar på att ligga i front, vi kan visa att vi både kan försörja oss själva och exportera energi.

Under den efterföljande debatten deltog ett 20-tal av Nordiska rådets ledamöter. Mittengruppens Simon Holmström, Åland, efterlyste ett enat och starkt nordiskt samarbete i alla samhällssektorer:

– Norden måste visa vägen och göra större investeringar i teknikutveckling, integrerade elnät och etableringen av mer förnybar energi, inte minst havsbaserad vindkraft.

Mittengruppens ordförande Hanna Katrín Friðriksson framhöll att vi befinner oss i ett historiskt skede:

– Man kan säga att den fruktansvärda invasionen i Ukraina var ett uppvaknande som påskyndar den gröna omställningen. Samtidigt som vi säkerställer energi för nuvarande behov, så ska vi också säkra energi till den framväxande industrin. Jag hoppas att vi ska kunna se tillbaka på denna tid med stolthet över den förändring vi åstadkom.

Bilden: Ola Elvestuen.