Publicerad på 02.06.2022

Holmström delegat vid FN:s miljökonferens i Stockholm

I dagarna genomförs miljökonferensen Stockholm+50. På plats som en av två delegater från Nordiska rådet är Mittengruppens Simon Holmström.

50 år efter att FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm 1972 samlas återigen representanter från världens länder och civilsamhället i Sveriges huvudstad för en ny konferens. Syftet är att öka takten på arbetet för att motverka klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningarna.

– Trots 50 år av internationellt miljösamarbete har mänskligheten korsat de planetära gränserna. Nu har vi inget annat val än att lägga in en ny växel i vårt klimatledarskap. Norden kan och ska stå för det ledarskapet. Det säger Simon Holmström från Åland som på plats representerar Nordiska rådet.

Mittengruppen har under senare tid lagt en rad ambitiösa förslag på miljö- och klimatområdet för att Norden ska få en tydligare gemensam röst på den internationella arenan. Och Simon Holmström är övertygad om att Norden kan göra skillnad.

– Norden som region har en betydelsefull roll att spela internationellt. De nordiska länderna har flyttat fram sina positioner märkbart de senaste åren. Dessutom har många internationella företag med bas i Norden utmärkt sig med hållbara affärsmodeller. I en tid då världen ropar efter ett progressivt klimatledarskap kan vi skapa lösningar som världen kan ta efter.

Värdar för Stockholm+50 är Sverige och Kenya.

Relaterade nyheter

Norden ska ingå en klimatallians!

Nordiska rådet går vidare med Mittengruppens förslag om att fastställa gemensamma nordiska klimatmål Den...

Publicerad på: 29.06.2021 Läs mer

Ungdomsfond ger unga ägarskap för den gröna omställningen

Det var kanske bra att Greta Thunberg tackade nej till Nordiska rådets miljöpris 2019....

Publicerad på: 04.11.2021 Läs mer

Norden visar vägen för utfasning av fossila bränslen

Insändare från medlemmar av Mittengruppen i nordiska tidningar i april 2022. “Vi har ett...

Publicerad på: 13.04.2022 Läs mer